Drewniany blat kuchenny to inwestycja na lata, dlatego wybór odpowiedniego gatunku drewna powinien zostać starannie przemyślany. Ważne, aby był on dopasowany do charakteru wnętrza, a zarazem odporny na intensywne użytkowanie. Jeśli wybierzemy odpowiedni materiał, możemy mieć pewność, że blaty będą nam służyły przez wiele lat. Aranżacja kuchni z wykorzystaniem blatu drewnianego daje gwarancję niepowtarzalnego efektu. Sprawia, że pomieszczenie zyskuje przyjazny, przytulny oraz naturalny charakter.

Jakie blaty, poza drewnianymi, stosuje się w kuchni? Kamień, szkło, a może MDF?

Blat kuchenny to powierzchnia, która bez wątpienia narażona jest na wiele czynników, mogących uszkodzić jej strukturę. Zarysowania, wysoka temperatura, kontakt z wodą oraz innymi płynami, ingerencja środków chemicznych oraz duże obciążenia. Dlatego też materiał do wykonania powierzchni roboczej powinien spełniać wszelkie wymogi funkcjonalności i pomimo intensywnej eksploatacji zachowywać nienaganny wygląd. Z jakiego materiału wykonać zatem blat, aby być w pełni usatysfakcjonowanym? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych materiałów. Poszczególne tworzywa różnią się zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości technicznych. Wśród popularnych materiałów znajduje się kamień naturalny. Jest to surowiec szlachetny, nie wolny jednak od wad. Kamień jest porowaty, przez co może być podatny na ingerencję wody, dodatkowo jego znaczna waga często narzuca konieczność wykonania dodatkowych żebrowań w konstrukcji szafek kuchennych.

W modernistycznych aranżacjach kuchni, pojawiają się blaty wykonane ze stali nierdzewnej. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia oraz odporność na wilgoć i zaplamienia to główne walory tego materiału. Część użytkowników zwraca jednak uwagę na chłodną, nieprzyjemną specyfikę tego surowca, który nieodpowiednio skomponowany z pozostałymi elementami wykończeniowymi, może nadać wnętrzu smutnego, a nawet niegościnnego charakteru. W minimalistycznych stylizacjach efektownie prezentować się mogą powierzchnie robocze stworzone ze szkła - to kuchenna innowacja. Do produkcji blatów wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Z kolei w realizacjach niskobudżetowych wciąż wykorzystywane są płyty drewnopodobne, zwane płytami MDF. Swoją popularność zawdzięczają bogactwu wzorów i kolorów wykończeń. Jakościowo jednak daleko im do drewna, materiału, z którego również można wykonywać blaty.

Dlaczego warto postawić na drewniany blat kuchenny?  

Drewno to surowiec ponadczasowy, który pomimo rozwoju technologicznego w przemyśle materiałów wykończeniowych, wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych tworzyw. Blaty wykonane z drewna, doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi, wnosząc do aranżacji naturalne piękno oraz klimatyczne ciepło.

Obecnie na rynku zauważyć można zwrot ku gatunkom rodzimym. Do łask wraca dąb, buk oraz jesion – i nie bez przyczyny. Gatunki te odznaczają się wysokimi parametrami technicznymi, co stanowi swoistą gwarancję wieloletniego użytkowania. Pozostają przy tym bardzo dekoracyjne, a ich naturalne wybarwienia zyskują coraz większe grono zwolenników, pragnących nadać swoim wnętrzom autentyczny, harmonijny charakter. Dąb to niepokonana klasyka. Bogaty rysunek, charakterystyczny wzór, widoczny szczególnie przy fladrowym ułożeniu słojów oraz ciepła barwa sprawiają, że ten krajowy gatunek jest bardzo często wybierany do produkcji blatów kuchennych. Popularnością nie ustępuje mu buk – o nieco jaśniejszej, delikatniejszej barwie, wpadającej nawet w odcienie jasnej żółci i różu. Jest to drewno gęste i twarde a dzięki odpowiedniemu procesowi parzenia zyskuje również odpowiednią stabilność. Kolejna propozycja to jesion – gatunek, który wyjątkowo prezentuje się w swoim naturalnym odcieniu, ale również w wersji barwionej specjalnymi olejami. Jest on bardzo twardy i wytrzymały, a za sprawą możliwości zmiany koloru, można dopasować go do każdego kuchennego projektu. Jeśli chodzi o odmiany egzotyczne – tutaj coraz częściej wybierane są powierzchnie bambusowe, w ofercie DLH dostępne w dwóch wariantach: w jasnym, naturalnym odcieniu lub karmelowym, uzyskanym dzięki specjalnej obróbce termicznej. Blaty z tego gatunku różnią się budową od wszystkich pozostałych. Dzięki warstwowemu klejeniu charakteryzują się wysoką stabilnością wymiarową, zaletą jest również równomierny rysunek oraz kolorystyka powierzchni roboczej – wyjaśnia Hubert Plichta, specjalista ds. produktu firmy DLH.

Gatunki europejskie po fascynacji egzotykami, przeżywają swój renesans. Doskonale wpisują się we współczesne, wyważone wnętrza, w których użytkownicy poszukują spokoju, harmonii i wytchnienia dla wszystkich zmysłów. Delikatne, naturalne odcienie blatów, szlachetność i ponadczasowość surowca, klasyfikuje blaty drewniane jako wciąż jedne z najpopularniejszych na rynkach wnętrzarskich, zarówno dla klientów rezydencjalnych, jak i inwestorów obiektów publicznych.

Jaki gatunek drewna wybrać, aby blat kuchenny był trwały?

Drewniany blat kuchenny to powierzchnia robocza, która jest szczególnie narażona na uszkodzenia mechaniczne, wahania temperatury oraz ingerencję czynników zewnętrznych, jak wilgoć czy wszelkiego rodzaju zabrudzenia. Powinna być więc nie tylko estetyczna, ale także wyjątkowo odporna. Do wykonania blatów nie należy więc używać gatunków miękkich, takich jak sosna czy topola, ale odmian trwałych i odpornych na codzienną eksploatację – czyli przede wszystkim odmian egzotycznych oraz rodzimych, takich jak: dąb, buk i jesion. Są one z jednej strony łatwe w obróbce, przez co można łatwo dopasować je do indywidualnych potrzeb, ale z drugiej także odpowiednio wytrzymałe na obciążenia i zniszczenie.

 Kuchenny blat drewniany lity czy klejony?

W ofercie DLH dostępne są zarówno blaty lite, jak i te wykonane z drewna klejonego. Blaty lite produkowane są z lameli klejonych tylko po szerokości, przez co wyróżniają się jednolitym i naturalnym rysunkiem z doskonale widocznym usłojeniem i strukturą drewna. Jednak łączenie ich za pomocą kleju jedynie po szerokości niesie ze sobą ryzyko wypaczania i pękania drewna. Dlatego częściej stosowanym rozwiązaniem jest produkcja blatów z drewna klejonego na mikrowczepy, czyli wyszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lamelek. Taki sposób łączenia ogranicza naprężenia drewna i minimalizuje skutki jego „pracy”. Blaty klejone na mikro-wczepy są też tańsze od ich litych odpowiedników.

Kolory i wzory blatów kuchennych z rodzimych gatunków drewna

Zróżnicowane kolory i rysunki blatów kuchennych wykonanych z różnych gatunków drewna pozwalają na dopasowanie ich do praktycznie każdej aranżacji wnętrza. Jedną z najpopularniejszych odmian jest dąb o ciepłej barwie i charakterystycznym, zróżnicowanym rysunku, szczególnie przy fladrowym ułożeniu słojów. Blaty dębowe posiadają klasyczny charakter i można zaryzykować twierdzenie, że są aranżacyjnie uniwersalne. Jeśli jednak chcemy nadać im nieco bardziej rustykalnego charakteru, możemy wybrać blaty dębowe, wyróżniające się obecnością ciemnych, nieregularnych szczelin, wypełnionych czarną masą szpachlową. Dzięki temu zabiegowi rysunek blatu jest bardziej dynamiczny, a jego ogólna kolorystyka – nieco ciemniejsza. Często wybieranym gatunkiem europejskim jest także jesion o jaśniejszej barwie i równie wyraźnych słojach. Jesion bardzo dobrze przyjmuje oleje barwiące, więc jego jasną, neutralną barwę można dowolnie modyfikować. Drewno bukowe natomiast posiada zdecydowany kolor z wyraźnym odcieniem czerwieni, dlatego zastosowanie tego gatunku polecane jest wszędzie tam, gdzie minimalistyczna aranżacja wymaga ocieplenia. Buczyna jest ciężka i solidna, przez co stanowi idealny materiał zarówno na blaty, jak i np. stopnie schodowe.

Do jakich aranżacji kuchni pasuje najbardziej blat drewniany z dębu?

Klasyczny, dębowy blat kuchenny DLH o dobrze wyeksponowanych sękach może grać główną rolę w jasnym pomieszczeniu, utrzymanym w skandynawskim stylu. Doskonale zaprezentuje się w postaci stołu, umieszczonego w centrum salonu połączonego z jadalnią. Będzie też służył przez lata jako blat kuchenny i bardzo dobrze sprawdzi się jako powierzchnia robocza na kuchennej wyspie, łączącej przestrzeń użytkową i wypoczynkową. Jego ponadczasowy kolor będzie świetnym tłem dla kolorowych dodatków i dekoracji o nasyconych barwach. Dzięki swoim dobrym parametrom technicznym, odpowiednio zabezpieczony blat dębowy sprawdzi się także w nowoczesnej łazience. choćby jako podstawa umywalki o modnym kształcie.

Dębowy blat idealnie nadaje się również do aranżacji w stylu industrialnym. Zestawiony z nowoczesnymi szarościami i miedzią ociepli nieco surowe, loftowe wnętrze. Dzięki temu, że drewno dębowe jest bardzo trwałe, możemy wykonany z niego blat z powodzeniem stosować jako stół do pracy, również rzemieślniczej. Dębowe blaty możemy także zastosować do wystroju baru lub restauracji. Stoliki wykonane z dębu nadadzą przytulności oraz familiarnego charakteru każdej współczesnej przestrzeni publicznej.

Oryginalną odsłoną klasycznego dębowego blatu jest szlachetny blat z dębu antycznego o pięknych rozstępach, szpachlowanych na czarno. Posiada on bardzo wyrazisty rysunek, nadający powierzchni oryginalnego, niecodziennego charakteru. Klasyczny kolor sprawi, że produkt skomponuje się z tradycyjnymi wnętrzami, natomiast wyrafinowana struktura pozwala połączyć go także z aranżacjami nieco bardziej awangardowymi.

Kolory i wzory blatów kuchennych z egzotycznych gatunków drewna

Odmiany egzotyczne wyróżniają się podwyższoną twardością, wyjątkową odpornością na wilgoć, a także ekspresyjną kolorystyką i ciekawym rysunkiem. Bardzo cenionym zarówno przez architektów, jak i użytkowników są blaty z drewna merbau. Ten egzotyczny gatunek jest jedną z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych odmian, wytrzymalszą nawet niż dąb. Jest też wyjątkowo reprezentacyjna – jej nasycony, ciemnobrązowy kolor rozświetlany jest złocistymi pasmami, powstałymi dzięki zawartości soli mineralnych. Towarzyszy mu ekskluzywny i od dawna postrzegany jako jeden z najcenniejszych gatunków egzotycznych palisander, zwany też drzewem różanym. Palisander posiada jedno z najbardziej intrygujących wybarwień spośród gatunków egzotycznych. Na powierzchni palisandrowego blatu przenikają się fiolety i brązy, uzupełniane złoto-pomarańczowymi tonami, a towarzyszy im dekoracyjne, wyraźne usłojenie. Odmiana ta jest też doskonała pod względem użytkowym – posiada drewno ciężkie i twarde o wysokiej odporności na ścieranie i wilgotność, a po impregnacji – na chemikalia. Ciekawą alternatywą dla amatorów egzotycznych gatunków jest bambus. Charakterystyczna budowa jego pędów pozbawiona jest usłojenia, dlatego blaty wykonane z tego surowca odznaczają się intrygującym, minimalistycznym rysunkiem. Dodatkowo bambus jest gatunkiem wytrzymałym i stabilnym wymiarowo – równie dobrze sprawdzi się jako blat kuchenny, jak i eleganckie schody.  Równie chętnie wybierane są kuchenne blaty z drewna teakowego, pochodzącego z południowo-wschodniej Azji. Odznacza się ono wyjątkową stabilnością wymiarową oraz odpornością na czynniki biodegradacyjne. Zawartość naturalnych olejków oraz kwasu krzemowego sprawia, że podwyższona wilgotność, a nawet stały kontakt z wodą nie mają negatywnego wpływu na kondycję desek, dlatego mogą one być stosowane nie tylko w kuchni, ale także w łazience czy saunie. Pod względem wytrzymałości drewno teakowe nie ustępuje rodzimym gatunkom, a z powodu atrakcyjnego wybarwienia jest coraz częściej wybierane jako materiał także na podłogi czy tarasy. Co ważne, blaty tekowe wykonane są z drewna klejonego. Ponadto cechują się one charakterystycznym wzorem usłojenia, zwłaszcza przy fladrowym ułożeniu słojów. Ich barwy są intensywne, głębokie i bardzo zróżnicowane. Przy bezbarwnym wykończeniu teak odznacza się nasyconym, żółto-miodowym kolorem, wzbogaconym zróżnicowanym, dynamicznym układem ciemnobrązowych słojów. To właśnie dzięki pojawiającej się tu i ówdzie ciemnej barwie drewno teakowe porównywane jest do zachmurzonego, monsunowego nieba zaciągniętego burzowymi chmurami. Bez względu na gatunek, drewniane blaty stanowią ekskluzywny akcent w różnych wnętrzach.

Jakie wymiary powinien mieć drewniany blat kuchenny?

Zaletą drewnianych blatów kuchennych jest to, że można im nadać dowolny kształt i rozmiar. Łatwość przycinania umożliwia zaprojektowanie kuchni zgodnie z indywidualnymi potrzebami użytkowników. Standardowe blaty mają głębokość 60 cm, co odpowiada długości podstawowych urządzeń wykorzystywanych w kuchni, a także mebli kuchennych. Ważnym parametrem jest także grubość blatu warunkująca jego ciężar, a częściowo także trwałość. Powszechnie spotyka się blaty o grubości od 0,6 cm do 4 centymetrów. Blaty o grubości poniżej 2,5 centymetrów mają często zbyt małą wytrzymałość na nacisk, dlatego ich spód jest odpowiednio wzmacniany. Grubość blatów drewnianych DLH oscyluje wokół 2,7 - 4 centymetrów, co jest zupełnie wystarczające, kiedy uwzględnimy doskonałe parametry użytkowe poszczególnych gatunków drewna.

Jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny? Olej czy lakier?

Blat drewniany przed montażem powinien być odpowiednio zaimpregnowany. Dzięki temu zyska dodatkową odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Przy wyborze środków do zabezpieczenia blatu w kuchni warto zadbać, aby środki te były bezpieczne dla zdrowia i przetestowane pod kątem kontaktu z żywnością. Blat drewniany można zaimpregnować na dwa sposoby - poprzez lakierowanie lub olejowanie. Lakier tworzy na powierzchni połyskliwą warstwę, która intensywniej niż olej będzie odbijać światło. Pomaga także zabezpieczyć blat przed wnikaniem zanieczyszczeń oraz ingerencją wilgoci, jednak powierzchnię taką trzeba chronić przed zarysowaniami, np. nożem. Z kolei blaty olejowane mają bardziej naturalny charakter, pozwalają niemalże poczuć strukturę drewna pod palcami. Olej zabezpiecza powierzchnię roboczą przed zawilgoceniem, a pokryte nim blaty łatwo poddają się miejscowej renowacji. Skorzystać można także z szerokiej oferty olejów barwiących, które mogą nadać drewnu wybrany kolor. Codzienna pielęgnacja blatów drewnianych powinna polegać na przecieraniu ich lekko wilgotną szmatką, natomiast większe zabrudzenia mogą być usuwane za pomocą preparatów specjalnie przeznaczonych do tego surowca.